På trods af at jalousi i parforhold er en socialt forbudt følelse, viser et videnskabeligt studie fra 2013 at jalousi kan betyde, at der er øget kærlighed til partneren. Desuden viser det at der er tydeligere følelser af at være forelsket, og generelt mere stabilitet i forholdet.

Det at blive jaloux handler primært om en følelse af egen utilstrækkelighed og jalousi er en følelse som indeholder en erkendelse af egen usikkerhed.

Når vi oplever jaloux i vores parforhold, er det fordi, der mangler noget, eller at der er noget, man er usikker på. Man er kommet i tvivl om, at man er god nok. Netop denne tvivl kan være med til at holde hjertet varmt og skabe varme følelser fremfor hårde og kolde følelser. Følelsen af jalousi og tvivlen om ikke at være god nok er til at have med at gøre, men problemet opstår, når jalousien bliver udtrykt som kritik af den anden.

Dysfunktionel jalousi

Hvis jalousiens udtryk bliver kritisk eller afstedkommer kontrollerende eller beregnende adfærd, er det et udtryk for at den ene partner prøver at regulere sin utryghed og usikkerhed i den anden partner. Dette er en uhensigtsmæssige adfærd da ansvaret lægges over på den anden. Dette aktiverer drama fremfor, at være konstruktivt og forløsende.

Læs mere fra studiet her:

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/2158244013476054

Hvis du indimellem roder rundt med ovenstående tema, og har behov for at vende det med en fagprofessionel, der kan hjælpe med at afdække uhensigtsmæssige indlærte mønstre, er du velkommen til at tage kontakte til Lyngby Samtaleterapi.